De rechtspositie van de verenigingsbestuurder-werknemer

28.50

De invloed van het ontslagrecht onder de Wwz op de verenigingsbestuurder-werknemer

Artikelnummer: 978-90-8863-208-2 Categorieën: ,

Beschrijving

De Hoge Raad heeft in de 15 april-arresten bepaald dat een bestuurder die tevens werknemer is van een rechtspersoon daarmee een ‘duale verhouding’ heeft. Bij een ontslag zijn het rechtspersonenrecht en het arbeidsrecht beide van toepassing. Uit de 15 april-arresten bleek voor de vennootschap dat het vennootschapsrechtelijk ontslag ook automatisch het einde van de arbeidsovereenkomst tussen de bestuurder-werknemer en de vennootschap met zich meebracht. Bij de verenigingsbestuurder-werknemer was dit onmogelijk vanwege de algemene ontslagtoets op grond van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen.
In dit boek onderzoekt mr. José Teekman hoe deze kwestie onder de Wet werk en zekerheid is geregeld voor de verenigingsbestuurder die tevens een arbeidsovereenkomst met die vereniging heeft. Daarbij kan worden gedacht aan ANWB, de KNVB, de FNV, de Consumentenbond, de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs, woningbouwverenigingen en politieke partijen.
Achtereenvolgens behandelt zij de rechtsverhouding van de verenigingsbestuurder-werknemer met de vereniging, de 15 april-arresten van de Hoge Raad, het ontslag van de verenigingsbestuurder-werknemer onder de Wwz en diens (vernieuwde) rechtspositie. Ook gaat zij in op het aanvechten van het ontslagbesluit door de verenigingsbestuurder-werknemer: zowel verenigingsrechtelijke acties op basis van Boek 2 BW als de arbeidsrechtelijke weg.

Extra informatie

Auteur

ISBN

Aantal pagina's

Jaar van uitgave

2017

Andere suggesties…