Aanbieding!

Atlantisch alimentatie innen

10.00

Het verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten inzake de geldendmaking van alimentatieverplichtingen

Artikelnummer: 978-90-8863-011-8 Categorieën: ,

Beschrijving

Jaarlijks worden zo’n honderd inningsverzoeken naar de VS verzonden om ex-partners aan te sporen aan hun alimentatieverplichtingen te voldoen. En jaarlijks ontvangen zo’n honderd in Nederland verblijvende ex-partners Amerikaanse inningsverzoeken. Met het Nederlands-Amerikaans Alimentatieverdrag 2001 is niet langer een kostbare en tijdrovende alimentatieprocedure nodig om een onderhoudsbeslissing in het andere land ten uitvoer gelegd te krijgen.
Toch blijkt de materie complex. Voor Amerikaanse beslissingen die in Nederland moeten worden erkend en ten uitvoer gelegd is het Haags Alimentatie-executieverdrag 1973 van toepassing, waarbij de VS geen partij is. Voor Nederlandse beslissingen die in de VS moeten worden erkend en ten uitvoer gelegd is de Uniform Interstate Family Support Act van toepassing. Nu voor elkaars onderhoudsbeslissingen twee verschillende regelingen gelden, kunnen er knelpunten ontstaan. Zo erkennen in de VS niet alle deelstaten partneralimentatie en voeren dat alleen uit als ook kinderalimentatie wordt verzocht.
Dit boek gaat in op de reikwijdte van het Nederlands-Amerikaans Alimentatieverdrag en licht toe hoe de wederzijdse regelstelsels zich tot elkaar verhouden. Bijzondere aandacht besteedt zij aan de bevoegdheid van de rechter en aan het nog te sluiten Haags verdrag inzake onderhoudsverplichtingen, dat de oude verdragen zal vervangen.

Extra informatie

Auteur

ISBN

Aantal pagina's

Jaar van uitgave

2007